بنام خدا
بر پایی حکومت عدل در جامعه اسلامی بر دو رکن اساسی متحقق می گردد که بدون وجودی یکی از آن دو عدل حاکم نمی گیرد:
اول: خداوند در کتاب قرآن کریم به عنوان کلام الهی قوانین و زمینه های اجرای عدالت را بیان کرده باشد و همچنین ابزار و مقدمات اجرای عدالت را نیز برای مسلمین فراهم گرداند.
خداوند در چندین جای قرآن بارها تاکید بر اجرای عدل الهی بویژه عدالت اجتماعی (در زمینه های گوناگون) می کند. که خود نشان از اهتمام و توجه پروردگار عالم به عدالت می باشد. (1) استاد شهید مطهری در این زمینه می فرمایند:
(بیشترین آیات مربوط به عدل, درباره عدل جمعی و گروهی است, اعم از خانوادگی, سیاسی, قضائی, اجتماعی. تا آنجا که این بنده به تقریب بدست آورد،در حدود 16آیه دراین زمینه است. )
تا آنجا در قرآن به عدل،ارزش و عظمت داده شده که به عنوان محور تمام اهداف اجتماعی برای رسیدن به یک جامعه ای آرمانی و نمونه و یک دست قرار گرفته است. شهید مطهری در این باره در کتاب گرانسنگ عدل الهی چنین می فرمایند:
در قرآن, از توحید گرفته تا معاد, و از نبوت گرفته تا امامت و رهبری, و از آرمانهای فردی گرفته تا هدفهای اجتماعی, همه بر محور عدل استوار شده است. عدل قرآن؛ همدوش توحید, رکن معاد, هدف تشریع نبوت, فلسفه زعامت و امامت, معیار کمال فرد, و مقیاس سلامت اجتماع است. (2)
علاوه بر آن خداوند با قرار دادن انبیاء الهی و ائمه اطهار به عنوان جانشینان خود در عالم هستی، مقدمات اجرای عدالت را فراهم کرده است . که مظهر اجرای عدالت حضرت علی (ع) می باشند که زندگی خویش را لبریز از اجرای عدالت کرده و سرانجام نیز بخاطر اجرای عدالت و مبارزه با ظلم شهدشیرین شهادت را نوشیدند.
پی نوشت:
1 : بقره/ 282, الرحمن/ 7, حدید/25, اعراف / 29, بقره/124, مائده/95, طلاق/2 و...
2: ر.ک. عدل الهی. شهید مطهری, ص 37.
وبلاگ مفید